PRZEPISY KULINARNE

feature

PIEROGI ZIEMNIACZANE Z POMIDOROWYM FARSZWM

ciasto:

  • 50 dag ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 szklanka mąki

farsz:

  • 15 dag szynki
  • 15 dag suszonych pomidorów
  • 15 dag sera typu feta
  • żółtko
  • łyżka śmietany

Wykonanie:

Przygotuj farsz: szynkę, pomidory i ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj wszystkie składniki. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuść ziemniaki przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, jajko, miękkie masło. Ręcznie wyrób ciasto, wsypując tyle mąki, by było gęste i elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placek grubości około 4-5 mm. Pokrój go na kwadraty o boku ok. 6 cm. Na każdym kwadracie połóż łyżkę farszu i zlep w trójkątne pierożki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posmaruj wierzch pierożków. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
...

DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 60 dag cukru
  • skórka cytrynowa
  • sok z cytryny (2 szt.)

Wykonanie:

Kilogram zielonych pomidorów obierz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryn. Podgrzewaj, mieszając, aż dżem zgęstnieje (ok. 60 minut). Nałóż do wyparzonych słoików, pasteryzuj w garnku 30 minut.
...

feature

feature

ZUPA KREM Z POMIDORÓW

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • oregano
  • tymianek
  • listki bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek z cebulą.
Smażyć ciągle mieszając kilka minut, aż zmiękną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
pokroić na połówki, wycinając nasady ogonków. Włożyć do garnka, wlać bulion warzywny.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły do dna garnka. Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano i tymianku. Udekorować zupę listkami bazylii.
...

POMIDOROWA TARTA

Składniki:

  • 12 szt. pomidorów
  • 9 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 60 dag cebuli
  • 3 łyżki białego cukru
  • 3 łyżki startego koziego sera
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • rolka mrożonego ciasta francuskiego
  • orzechy włoskie

Wykonanie:

Pomidory kroimy na połówki. Wykładamy papierem blachę do pieczenia. Kładziemy na niej pomidory przeciętą stroną do góry. Przyprawiamy solą i pieprzem, łyżką cukru, ziołami prowansalskimi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 150 stopni C 9bez termoobiegu) 45 minut. W formie do tarty rozgrzewamy oliwę, wsypujemy łyżkę cukru i podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier lekko się skarmelizuje. Zestawiamy z ognia i ciasno ustawiamy połówki opieczonych pomidorków, przecięciem do dołu. Pomiędzy wkładamy suszone pomidorki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę z resztą cukru. Mieszając podgrzewamy, aż cebula stanie się szklista. Równomiernie kładziemy na pomidorach. Gotowe ciasto francuskie lekko wałkujemy. Przykrywamy składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta dociskamy do zewnętrznych brzegów formy. Wstawiamy do piekarnika 200 C (bez termoobiegu) i pieczemy 25 minut. Gotową tartę wykładamy na talerz, posypujemy kozim serem i orzechami włoskimi.

feature

feature

BAKŁAŻAN Z POMIDORAMI

Składniki:

  • pieprz i sól
  • mozzarella kulki
  • oliwa
  • listki bazylii
  • suszone oregano
  • koncentrat pomidorowy mały
  • 6 pomidorków cherry, daktylowe, koktajlowe
  • 2 małe bakłażany
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż miąższ, pokrój go w kostkę. Miąższ i bakłażana dopraw i zostaw na godzinę. Nastąpienie opłucz i osusz ręcznikiem papierowy. Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj na drobno. Przełóż na patelnię, do cebuli i czosnku dodaj koncentrat pomidorowym. i duś pod przykryciem. Do tego dodaj bakłażana i duś wszystko razem. Pozostałość z bakłażana posmaruj oliwą, ułóż na to miąższ. Włóż do brytfanki wyłożonej folią aluminiową posmarowaną oliwą. Na bakłażana układamy pomidora pokrojonego w plasterki oraz mozzarellę. Na wierzchu posyp oregano. Dopraw. Piecz 40 minut w temperaturze 180 C.

GALARETKA POMIDOROWA

Składniki:

  • 500 ml soku pomidorowego
  • 50 ml białego wina
  • 15 dag kiełbasy
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 5 pomidorów
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 krople sosu Tabasco
  • sól selerowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki

Wykonanie:

Sparzone pomidory obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę, szynkę także pokroić w kostkę. Do miski wlać wino i sok pomidorowy, doprawić: Tabasco, cukrem, solą i papryką. To wszystko podgrzać na małym ogniu. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, ostudzić. Do naczynia wlać połowę tężącej galarety. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na galaretę ułożyć pomidory i wędlinę, zalać drugą połową galarety. Odstawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu wyjąć z formy na talerzyk i pokroić w niewielkie plastry.

feature

 

feature

KAPUSTA Z POMIDORAMI

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe
  • koperek
  • pieprz i sól
  • 1 kapusta
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżeczki oleju lub smalcu
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:

Pokrój kapustę, włóż do wody, zagotuj a następnie odcedź. Zalej gorącą wodą, tak do połowy. Obierz i pokrój pomidory na drobno. Do kapusty dodaj kostkę rosołową, liść laurowy i pokrojone pomidory. Wszystko gotuj 5 minut. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, podsmaż na smalcu. Zarumienioną cebulę dodaj do kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmaż mąkę, dodaj ją do kapusty. Gotuj 3 minuty, dopraw według swojego uznania. Na sam koniec dodaj koperek.

KURCZAK DUSZONY W POMIDORACH

Składniki:

  • olej
  • pieprz i sól
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 75 dag filetu z piersi kurczaka

Sos:

  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • chilli w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • oregano

Wykonanie:

Pierś pokrój w kostkę. Przypraw. Odstaw do lodówki na ok. godzinę. Mięso obtocz w mące, obsmaż na oleju. Cebule i czosnek posiekaj w kostkę. Cebule obsmaż na oliwie. Dodaj do niej pomidory z puszki i pokrojony czosnek. Podduś 5 minut. Dopraw i dodaj oliwki i usmażonego kurczaka. Wszystko dusić 10 minut.

feature

 

feature

POMIDORY ZAPIEKANE Z BROKUŁAMI

Składniki:

  • 4 pomidory malinowe
  • 1 całe jajko
  • ryż
  • brokuł
  • pieprz
  • oliwa
  • sól
  • 5 dag żółtego sera

Wykonanie:

Umyj i osusz pomidory, wytnij z nich czapeczki. Wydrąż środki pomidorów. Obgotuj ryż w posolonym wrzątku. Brokuły rozdziel na małe różyczki, włóż do wrzątku na parę minut. Jajko z brokułami, pieprzem i solą dokładnie wymieszaj dodaj ryż. Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Ryż wymieszany z jajkiem przełóż do środków pomidorów. Pomidory posyp startym serem. Włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj oliwą. Nagrzej piekarnik do 180 C. Piec 10-15 minut.

 

PAMIĘTAJ

Polskie pomidory charakteryzują się niebywale dobrym smakiem, są dużo bardziej pożywne ze względu na swoją mięsistość,
są zdrowe, słodkie, zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu oczyszczają organizm z toksyn. Co najważniejsze są dojrzałe.
Krajowy dostawca pomidorów jest gwarantem dostarczenia do konsumenta produktu świeżego.

Kontakt

Stowarzyszenie Producentów
Pomidorów i Ogórków
pod Osłonami

ul. Dietla 99/4A
31-031 Kraków

Adres korespondencyjny:
ul. Zdrojowa 8
43-200 Pszczyna
tel. 500 555 990
e-mail: biuro@sppiopo.pl
e-mail: sppiopo@wp.pl
logo

Program prowadzony przez
Stowarzyszenie Producentów Pomidorów
i Ogórków pod Osłonami
Sfinansowano z
Fundusz Promocji Owoców i Warzyw